Scurt istoric al bisericii

Pe soseaua nationala Oltenita – Calarasi, DN 31, la o distanta de 23 km de Oltenita, se afla situata comuna Chiselet. Ea se intinde pe o parte si pe alta a soselei pe o distanta de 4 km. E o comuna din cele mai frumoase din imprejurimi, cu oameni harnici, cu gospodarii moderne. Comuna Chiselet este compusa din doua sate : Chiseletul propriu-zis sau „Fundu Chiselet” si „Dunarea” sau Surlari mai mic spre vest, separate printr-o ulita. Se considera sate separate numai din punct de vedere bisericesc, administrativ fiind o unitate. Toate cladirile administrativ – sociale sunt asezate in centrul comunei.

Numele comunei vine de la un boier care a stapanit pe vremuri aceste pamanturi pe nume Ion Chiselita din 1918, s-a corectat numele in Chiselet si ca an de nastere al comunei se socoteste socoteste anul 1597.

Biserica cu hramul„Adormirea Maicii Domnului” este construita in anul 1960 si este ctitoria sotilor Ion si Elena Otetelesanu din insemnarile din condica parohiei, iar pe o icoana a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe este insemnata data de 1863 precum si numele pictorului Gheorghe Tatarascu. Este zidita in forma de cruce, cu o turla si pritvor din caramida,Iar turla din lemn si acoperita din tabla. Catapetasmea si sanii bisericii sunt pictate de Gheorghe Tatarascu., restul icoanelor mirale sunt semnate de pictorul Marin Constantinescu – Ploiesti, iar icoanele Sf. Ap. Petru si Pavel din pritvor sunt opera pictorului Mihail Mitescu, ca si unele prosnicare si icoana hramului.

Biserica este monument istoric ce dateaza din anul 1860.

Se cunosc preoti slujitori ai acestui sfant lacas:

Preotul Stefan Duhovnicul 1830

Gheorghe Popescu 1879 – 1915

Nicolae Popescu 1911 – 1913

Gheorghe Velicu 1937

Ion Gagiu 1935 – 1940

Constantin Popescu 1970

Florea Vasile 1940 1945

Alionte Mihail 1954 – 1961

Alexandru Stefan 1997

Nedelcu Radu

Crangasu Ion 1992 – 1995

Preot Paroh Mircea Marian venit in 12 februarie 1996 in functiune

Casa parohiala aşezata lângă sediul Primariei comunei Chiselet şi Şcoală este zidită prin grija P. C. Pr. Paroh Ion Gagiu in anul 1936, din cărămidă acoperită cu tablă şi compusă din 6 camere. Din 1969 pâna în 1991 casa a fost folosită de Primaria comunei. Prin grija P. C. Pr. Paroh Grângaşu Ion casa a fost redată Sf. Biserici în toamna anului 1991.

Între anii 1950 – 1970 din iniţiativa conducerii acelei vremi bisericii parohiale i s-au făcut următoarele reparaţii.

Consolidarea turlei şi o parte din acoperişul bisericii a fost înlocuit cu tablă nouă în anul 1964 de către P. C. Pr. Ştefan Alexandru si Nedelcu Radu. După aceea a urmat pardositul cu ciment al Bisericii, reparaţia tencuielii interioare a turlei şi electrificarea ei. La scurt timp după aceea s-a făcut împrejmuirea Bisericii cu plasă de sârmă pe stâlpi de beton si grilaj de fier la faţadă, cât şi împrejmuirea cimitirului.

In anul 1972, sub arhipăstoria Prea Fericitului Patriarh Iustinian, s-a repictat Biserica în intregime iar, pictura lui Gheorghe Tatarescu a fost recondiţionată de pictorul G. Greceanu prin stăruinţa P.C. Pr. Paroh Ştefan Alexandru şi Nedelcu Radu, cântăreţul Ion Cristache, consiliul parohial şi credincioşi care au contribuit la înfrumuseţarea Sf. Biserici.

In anul 1994 in timpul păstoriei P.C. Pr. Grângaşu Ion s-a înlocuit cu tablă nouă întregul acoperiş al Bisericii.

In anul 1996, prin grija P.C. Pr. Paroh Mircea Marian, biserica a fost curăţată până la căramidă în exterior, tencuită cu ciment şi stropită în praf de piatră. Tot in acelaşi an şi casa parohiala a fost renovată fiind curăţată până la cărămidă, tencuită cu ciment şi stropită in praf de piatră, iar interioarele au fost tencuite cu ciment şi zugrăvite. Au mai fost reparate duşumelele, iar o parte din acoperişul casei a fost înlocuit cu tablă nouă.
In anul 1998, în casa parohială s-a amenajat un punct de lucru al Băncii Internaţionale a Religiilor, fiind în grija P.C.Pr. Paroh Mircea Marian.

Pe data de 15 mai 1998 punctul de lucru al bancii a fost sfinţit de Prea Sfinţitul Episcop Nifon al Episcopiei Sloboziei si Călăraşilor. La slujba de sfinţire alături de Prea Sfinţitul Episcop Nifon a luat parte Preşedintele BIR dr. Ion Popescu, membrii din conducerea băncii, un sobor de preoţi, credincioşi şi copii.

  • 2006 a fost vopsit exteriorul bisericii si casa parohiala cu vopsea lavabila de culoare alba,s-a pardosit intreaga biserica cu gresie, donatie a familiei Nutu Marieta si Vasile
  • 2008 casa parohiala a fost invelita cu tabla, s-a renovat interiorul, sobe noi cu sprijinul d.lui Birsan Nicolae care a donat o suma importanta de bani, dar si a primarului Penu Mihail si Constantin Gheorghe

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s